Klaverjassen regels

Net als bij alle andere kaartspellen, zijn er bij het klaverjassen ook enkele spelregels van kracht. Het is natuurlijk wel belangrijk dat alle deelnemers op de hoogte zijn van de spelregels, anders wordt het spelen van een potje kaarten wel erg lastig. Als u eenmaal enkele potjes hebt gespeeld, dan zult u al snel merken dat de spelregels eigenlijk niet meer dan vanzelfsprekend zijn. Het klaverjassen kunnen we onderverdelen in 3 verschillende varianten, namelijk Amsterdams klaverjassen. Rotterdams klaverjassen & Utrechts klaverjassen. Elk van dezeĀ  varianten hebben eigen spelregels, hieronder gaan we nader in op de belangrijkste spelregels van dit kaartspel.

Aantal deelnemers bij klaverjassen

Het klaverjassen dient altijd met 4 personen gespeeld te worden. Dit kaartspel speelt u in paren van twee, u krijgt dus ook in totaal twee paren. Het is de bedoeling om uiteindelijk in teamverband te winnen, u moet dus met uw partner goed samenwerken.

Klaverjassen delen

Bij het spelen van een potje klaverjassen worden alleen de 32 kaarten van 7 en hoger, inclusief de azen, gebruikt. Het is dus belangrijk om vooraf te kijken welke kaarten u wilt gaan gebruiken bij het kaartspel, alvorens u gaat delen. Een wedstrijd klaverjassen bestaat uit 16 spellen, alle vier de spelers moeten in totaal allemaal 4 keer delen. Het is niet toegestaan om iemand anders namens u te laten delen. Bij het delen krijgt elke speler 8 kaarten, uiteindelijk houdt u na het delen dus geen kaarten over. Uiteraard dient u de kaarten voor het delen goed te schudden. Het uiteindelijke doel van elk van de twee paren is om zoveel mogelijk punten te behalen, hiervoor moet u dus ook goed kunnen samenwerken. Voordat de ronde van start gaat, is het belangrijk dat er een troef wordt gekozen. De volgorde van het delen is 3-2-3-, de speler die links zit van de deler moet bij klaverjassen altijd als eerst uitkomen.

Het kiezen van de troef

Bij een standaard spel moet de deler als eerste zeggen of hij speelt of past. Indien hij ervoor kiest om te passen, dan gaat de beurt door naar de volgende speler. Indien iedereen past, dan moet de deler alsnog verplicht een troef kiezen.
AdvertentieKlaverjassen

In de loop der jaren is het kaartspel klaverjassen steeds bekender geworden. Op deze website kunt u alles vinden over het klaverjassen, zoals een speluitleg & spelregels. Daarnaast kunt u op deze website ook leuke klaverjassen spelletjes vinden, die u direct online kunt spelen!